MENU

Nieuws

Opening Parool Film Festival – Paff 2017, met de première van Borg/McEnroe.

Op de openingsavond van de tweede editie van Parool Film Fest (PAFF) ging gisteravond in de Filmhallen Borg/McEnroe in première. Een aantal gasten kleurde met hun rode tennis­tenues en zweetbandjes wel heel goed bij de rode loper.

In negen overvolle zalen in de Filmhallen werd de film tegelijkertijd vertoond. Borg/McEnroe toont van dichtbij de zinderende strijd tussen twee tennislegendes: het Zweedse ijskonijn Björn Borg en de jonge Amerikaanse driftkikker John McEnroe. Klap op de vuurpijl is in de film de legendarische Wimbledonfinale van 1980 in Londen.

Veel gasten, in sportkleding of in galakleding, blijken de wedstrijd destijds op televisie te hebben gezien: iemand loopt zelfs in een origineel Björn Borgtenue.

Oud-tennisser Jan Siemerink heeft misschien wel wat afgekeken van het Amerikaanse enfant terrible: “McEnroe was mijn grote idool, want net als hij was ik linkshandig. Ik weet nog dat ik als kleine jongen Wimbledon op televisie zag.”

Ook actrice Elle van Rijn herinnert zich die tijd nog goed. “Het was áltijd op tv. Ik kan me herinneren dat het meestal over de charmante Borg en de boze McEnroe ging.”

Voor sommige aanwezigen was het een eerste kennismaking met de memorabele tenniswedstrijd: ze waren in 1980 nog niet geboren. Zo liet actrice Chloé Leenheer zich gisteravond graag verrassen. Acteur Thomas Cammaert zag de topspelers ook voor het eerst. Vroeger speelde hij zelf op een pleintje in De Baarsjes. “Maar eigenlijk waren we heel slecht.”

In het openingsfilmpje liet de Deense regisseur Janus Metz Pedersen weten het heel jammer te vinden dat hij niet bij de exclusieve Nederlandse première van zijn film aanwezig kon zijn: “Amsterdam is mijn favoriete stad en mijn tweede thuis.”

Gelukkig was er nog het openingsfeest: bitterballen en oude bekenden maakten veel goed.

Amsterdam, West, De Film Hallen, PAFF Film Festival, 04-10-2017 Eerste dag Filmpremiere Borg/McEnroe bij de Hallen. Acteur Juda Goslinga.

kunstenaar Job Reuten en acteur Juda Goslinga

Amsterdam, West, De Film Hallen, PAFF Film Festival, 04-10-2017 Eerste dag Filmpremiere Borg/McEnroe bij de Hallen. (oud) tenniser Jan Siemerink

(oud) tenniser Jan Siemerink

Amsterdam, West, De Film Hallen, PAFF Film Festival, 04-10-2017 Eerste dag Filmpremiere Borg/McEnroe bij de Hallen. Acteur Thomas Cammaert en

Acteurs Thomas Cammaert en Alwin Pulinckx

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sportpresentator Dione de Graaff en oud-tennisser Marcella Mesker

Amsterdam, West, De Film Hallen, PAFF Film Festival, 04-10-2017 Eerste dag Filmpremiere Borg/McEnroe bij de Hallen.

Paff Photoboot

Amsterdam, West, De Film Hallen, PAFF Film Festival, 04-10-2017 Eerste dag Filmpremiere Borg/McEnroe bij de Hallen.

Acteur Chris Peters

Amsterdam, West, De Film Hallen, PAFF Film Festival, 04-10-2017 Eerste dag Filmpremiere Borg/McEnroe bij de Hallen.

Dinesh Sonak (ADCN) en zijn vader in origineel tenue

foto’s Eva Plevier

Comments are closed.

KAARTEN PAFF