MENU

Film

The woman who left

Dertig jaar vastzitten door een valse beschuldiging en dan horen dat familieleden zijn verdwenen. Bovendien moet de onverwachts vrijgelaten Horacia haar land, de Filipijnen, opnieuw leren kennen. Ze ontfermt zich over arme sloebers, van straatverkoper tot prostituee, en zint op wraak. Kalme zit van meester Diaz (van bijna vier uur) won Gouden Leeuw in Venetië.

Voor de gelauwerde Filipijnse langfilmer Lav Diaz, die zijn hand niet omdraait voor films van tien uur, is The Woman Who Left met 226 minuten aan de korte kant. Deze rustig ademende, compacte vertelling, gebaseerd op Tolstoj’s korte verhaal God ziet de waarheid, dat eerder via Stephen King leidde tot The Shawshank Redemption, leverde hem de Gouden Leeuw op bij het afgelopen filmfestival van Venetië.

Na dertig jaar onterechte gevangenschap wordt ex-basisschoollerares Horacia (Charo Santos-Concio) in 1997 onverwachts vrijgelaten. Familie (overleden, verhuisd of verdwenen) en land (volgens de radio geteisterd door kidnappings) zijn intussen veranderd. Via meanderende gesprekken mengt de barmhartige maar wraakzuchtige Horacia zich in de onderkant van de samenleving. Zo plaatst regisseur/scenarist/cameraman/editor Diaz – in grafisch, contrastrijk zwart-wit en lange, statische shots – opnieuw de wederwaardigheden van individuen tegen de politieke, historische en maatschappelijke achtergrond van zijn geboorteland.

Lav Diaz (1958, Filippijnen) is door het filmfestival van Venetië bestempeld als “de ideologische vader van de nieuwe Filipijnse cinema”. Zijn doorbraak kwam met het vijf uur lange Batang West Side (2002). De film is bekroond met prijzen op de filmfestivals van Brussel en Singapore. Sinds zijn 630-minuten durende Evolution of a Filipino Family (2004) is veel van Diaz’ werk vertoond op IFFR. From What Is Before (2014) won de Gouden Luipaard op Locarno en The Woman Who Left (2016) won een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

The Woman who left

  • REGIE: Lav Diaz
  • CAST: Charo Santos-Concio, John Lloyd Cruz, Michael De Mesa
  • LENGTE: 226 minuten
  • TAAL: Engels, Tagalog en Japans
  • LANDELIJKE PREMIERE: 21 december
  • KIJKWIJZER:
Klik op de titels voor kaarten

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

Comments are closed.

KAARTEN PAFF