Delen
06-10-2024

EMILIA PÉREZ van Jacques Audiard winnaar publieksprijs Paff 2024

EMILIA PÉREZ van Jacques Audiard is onderscheiden met de Paff Award, de door Street Art Frankey ontworpen publieksprijs van Paff. Edgar Daarnhouwer van distributeur Paradiso Films ontving de award zondagmiddag in het Ketelhuis uit handen van Jan Pieter Ekker, chef kunst van Het Parool. 

EMILIA PÉREZ
Overgekwalificeerd en ondergewaardeerd werkt Rita bij een groot advocatenkantoor dat voornamelijk zware criminelen tot hun clientèle mag rekenen. Ze ontvangt een mysterieus telefoontje van drugsbaron Manitas Del Monte. Hij doet Rita een aanbod dat ze niet kan weigeren. Ze zal nooit meer hoeven te werken als ze hem helpt zijn imperium achter zich te laten. Manitas heeft namelijk een plan dat hij al jaren in het geheim aan het verfijnen is: eindelijk de vrouw worden die hij altijd al heeft willen zijn, Emilia Pérez.

Op het afgelopen festival van Cannes werd EMILIA PÉREZ onderscheiden met de Juryprijs; de Amerikaanse Zoe Saldaña, de Spaanse transactrice Karla Sofia Gascón, de Amerikaanse zangeres en actrice Selena Gomez en de Mexicaanse actrice en danseres Adriana Paz  kregen gevieren de prijs voor de beste actrice. De film is vanaf 17 oktober te zien in de bioscoop.

Op de slotdag werden drie publieksfavorieten achter elkaar gedraaid op Best of the Fest: naast EMILIA PÉREZ waren dat Gouden Palm-winnaar ANORA en LEE, waarin Kate Winslet de Amerikaanse oorlogsfotografe Lee Miller speelt. Ook  THE APPRENTICE, SING SING en MEGALOPOLIS (waarmee het festival woensdag opende), zorgden voor uitverkochte zalen. Met de uitreiking in Het Ketelhuis en de vertoning van de muzikale slotfilm KNEECAP, over de opkomst van de ongekende Ierse hiphopact Kneecap die al rappend in hun moedertaal het boegbeeld van een burgerrechtenbeweging worden met als doel de Ierse taal te redden, kwam er een einde aan de geslaagde achtste editie van Paff.

Beeld: Jurre Rompa

Ander nieuws